Zdravím všechny věrné fanoušky Sojka blogu!
Dnes přišel čas si upéct nějakou dobrotu. Moje nejoblíbenější pečící bezlepková rychlovka je banánový chlebík. Protože nejsem skrblík, ráda se s vámi o recept podělím : )
Budeme potřebovat:
- 3 zralé banány
- 130 gramů změklého másla
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
- 190 gramů rýžové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky kurkumy (nemusí být, ale já ji miluju a dávám ji snad do všeho 😀 )
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- 2 až 3 řady čokolády na vaření
- forma na chleba nebo srčí hřbet
Jdeme na to:
Ještě předtím než začnu péct, vytáhnu z ledničky máslo, nakrájím ho na malé kousky a nechám ho změknout.
Potom si vždy všechno nachystám.
Zapnu si troubu na 160 stupnů.
Formu si vyložím pečícím papírem. Mám na to fígl, aby papír ve formě držel. Před tím než formu vyložíme papírem, skrčíme ho do kuličky, pak jej rozložíme. Skrčený papír drží mnohem víc než ten rovný.
Dále si nachystám banány, dva a půl banánu rozmačkám vidličkou v misce. Druhou polovinu využiji na závěr.
Nasekám si ořechy a čokoládu.
Smíchám mouku s práškem do pečiva, skořicí a kurkumou.
V tuhle chvíli už mám vše připravené a můžu začít mixovat.
Máslo prošlehám s medem. Poté postupně přidávám vejce. Dále pak i rozmačkané banány.
K tekuté směsi přidám mouku s kypřícím práškem, skořicí a kurkumou a důkladně promíchám, dokud nevznikne hladké těsto.
Nakonec přimíchám i nasekané oříšky a kousky čokolády, ale trochu si nechám stranou.
Polovinu těsta přeliju do formy. Ted přichází na řadu polovina banánu, co jsem ji nerozmačkala. Rozkrojím ji na půl a položím ji do těsta a zasypu ho zbytkem čokolády a ořechy. Tohle celý zaliju zbytkem těsta. Nahoru ještě přisypu pár ořechů na ozdobu a mám hotovo.
Ted už zbývá jen chlebík dát do trouby. Pokud po hodině pečení na špejli stále ulpívá těsto, peču o něco déle. Každá trouba peče jinak, ale ta naše to většinou zvládne za hodinu 🙂
Tak šup do kuchyně a péct!
Věřím, že vám bude chutna!
Vaše Annie